Papieren bij autoverkopen

Als u een auto verkoopt dan moet u aan een aantal zaken denken. Hieronder vallen ook uw autopapieren. Autopapieren zijn documenten die de herkomst van het voertuig bewijzen door middel van het kenteken en door het serienummer van de auto. Dit staat vaak ingeslagen op het motorblok of in het koetswerk van de wagen. Deze papieren worden uitgegeven door de RDW. Als u dus uw auto wilt verkopen dan moet u de papieren die bij deze auto ho
ren in orde hebben.

Vroeger had u een kentekenbewijs deel A, deel B en dan ook auto papierennog een overschrijvingsbewijs. Deel A heeft u in de wagen liggen, deel B licht bij u thuis zodat de auto niet zomaar overgeschreven kan worden wanneer deze zou worden gestolen. Dan is er nog een eigenarenbewijs, oftewel het overschrijvingsbewijs dat het eigendom aantoont van de persoon van wie de auto op naam staat.

Tegenwoordig echter krijgt u bij het overschrijven of aanschaffen van een auto een zogeheten kentekencard. Dit is een kentekenbewijs ter grootte van een creditcard. Deze moderne variant van het oude papieren kentekenbewijs kent veel voordelen ten opzichte van dit papieren kentekenbewijs. Het neemt veel minder ruimte in beslag dan een traditioneel kentekenbewijs bijvoorbeeld. Ook is het dankzij de streepjescode voor de autoriteiten makkelijker uit te lezen en na te kijken dan de traditionele kentekenbewijzen. Tijdens het overschrijven van het voertuig op uw naam wordt dankzij de adresvermelding op uw rijbewijs de kentekencard naar het juiste adres gestuurd. Wel krijgt u bij het overschrijven een overschrijvingscode, die u goed moet bewaren mocht u het voertuig zelf willen laten overschrijven.

Mocht u meer willen weten over dit onderwerp, of heeft u advies nodig, neemt u dan gerust contact met ons op