Slimme autoverlichting

Verlichting is misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw auto. Zeker als u veel ’s nachts rijdt, moet u goed zichtbaar zijn en, nog belangrijker, goed kunnen zien. Nu is er natuurlijk dimlicht, echter dit is soms niet voldoende. U zou natuurlijk groot licht kunnen voeren maar dit verblindt de tegenliggers en zal u dus moeten uitzetten wanneer een tegenligger u tegemoet komt rijden. Veiligheid van u en uw medeweggebruikers staat natuurlijk voorop!

Tegenwoordig zijn er echter grote stappen gemaakt binnen de autoverlichting. Waar in het begin vooral gebruik werd gemaakt van gloeilampen, is men vanaf de jaren 60 steeds meer halogeenverlichting gaan gebruiken. Vanaf begin jaren 90 begon Xenon zijn intrede te doen en hier werden ook steeds meer auto’s mee uitgerust. Sinds begin van de 21e eeuw zijn er grote stappen gezet binnen de Light Edmitted Diode (LED) technologie. Hierdoor zijn nu koplampen voor auto’s ontworpen die het licht van verschillende LED segmenten krijgt. In combinatie met systemen die tegenliggers kunnen opmerken, kunnen deze koplampen bepaalde delen van de lichtbundel uitschakelen zodat tegenliggers geen licht in de ogen
schijnt.black-and-white-lights-sun-ray-of-sunshine De wet schrijft ook een aantal regels voor op het gebied van verlichting.

Steeds meer autofabrikanten ontwikkelen systemen met slimme autoverlichting. Deze ontwikkeling wordt gestuwd door LED technologie. Ook zaken als meedraaiende koplampen zijn een uitkomst in het verkeer en geven u de mogelijkheid om verder in de bocht te kunnen zien in het donker dan met conventionele vastzittende lampen. Dankzij de nieuwe slimme autoverlichting, is de verlichting een geavanceerd veiligheidssysteem geworden dat automatisch wordt aanpast zodat tegenliggers niet gehinderd worden, maar u zelf wel zo veel mogelijk zicht houdt op de weg.